Zaloguj się do konta

Karp gotowany

-1 kg ryby
-włoszczyzna
-2 cebule
-1 szklanka białego wytrawnego wina
-25 dag pieczarek
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-1 łyżka soku cytrynowego
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-1 listek laurowy
-łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
-sól, pieprz
Ugotować niewielką ilość esencjonalnego bulionu z obranej i drobno pokrojonej włoszczyzny, cebuli oraz przypraw, lekko ostudzić, połączyć z winem. W podłużnym garnku do gotowania ryb ułożyć oczyszczonego, umytego karpia i zalać go płynem, który powinien przykryć rybę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez pół godziny. Rozpuścić masło na patelni i przez kilka minut dusić drobno pokrojoną drugą cebulę, dodać umyte i pokrojone pieczarki. po 10 minutach posolić, dodać łyżkę mąki wymieszaną z dwoma łyżkami bulionu rybnego, doprawić pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku i dusić jeszcze kilka minut, aż sos stanie się bardziej zawiesisty. Delikatnie wyjąć rybę, ułożyć na półmisku, udekorować pieczarkami, polać sosem i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Tak ugotowanego karpia można podać również w sosie beszamelowym. Ostudzoną w wywarze rybę należy ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podzieloną na porcje i pozbawioną ości. Zalać sosem, na wierzchu ułożyć wiórki z sera i kawałeczki masła, i zapiec w nagrzanym piekarniku.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia