Karp na niebiesko w kaparowym sosie


POTRZEBNE SKŁADNUKI - KARP < OKOŁO1,3KG> , 1-2 ŁBY KARPIA , 2SZKLANKIOCTU WINNEGO, WŁOSZCZYZNA, 2 CEBULE, PO 5-6 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO I PIEPRZU, LIŚĆ LAUROWY, 3-4 GOZDZIKI, KAWAŁEK ŚWIERZEGO IMBIRU,PÓŁ SZKLANKI BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA, 2-3 ŁYŻKI KAPARÓW, 2 ŁYŻKI ZIELONYCH WYDRELOWANYCH OLIWEK, SKÓRKA SUCHEGO CHLEBA ,PIEPRZ, SÓL, CUKIER,ŁYŻKA MASŁA CYTRYNA WYKONANIE; rybę sprawić odciąć łeb,ogon ,płetwy Z łbow włoszczyzny ,cebuli i korzeni ugotować esensjonalny wywar wywar przecedzić,odparować aby zostało 1,5 szklanki Karpia ułożyćw płaskim rondlu zalać gorącym octem i zostawić na kilka minut. Gdy lekko przestygnie wyjąć z octu, pokroić na dzwonki , ułożyć w rondlu zalać wywarem i winem, dodać skórkę żytniego chleba i gotować na małym ogniu ok 15 min. Miękką rybę delikatnie wyjąć, sos doprawić solą pieprzem,cukrem,wymieszać, przetrzeć przez sito. Wlać do rondla podgrzać,dodać kapary,drobno posekany imbir,pokrojone w paseczki oliwki.Podgrzać na małym ogniu. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki.Plasterki cytryny i kawałki ryby włożyć do rondla z sosem podgrzewać na małym ogniu kilka minut< nie dopuścić do zagotowania> Podawać z ziemniakami z wody lub z bułką Smacznego

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp na niebiesko w kaparowym sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł