KARP NA SŁODKO W GALARECIE


KARP NA SŁODKO W GALARECIE:

1 karp/ok.1 i 1/2 kg/
2 cebule
1 duża marchewka
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
3 dkg rodzynek
3 dkg obranych ze skórki migdałów
1 liść laurowy
1 żółtko
1 jajko ugotowane na twardo
4 gałązki natki pietruszki

Rybę oczyścić,umyć i podzielić na dzwonka.
Marchewkę oraz cebulę obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Tak przygotowane warzywa gotować w 2 litrach wody,dodając natkę pietruszki,sok z cytryny,cukier i liść laurowy.
Po 10 minutach od zagotowania wrzucić dzwonka karpia,rodzynki oraz migdały i całość gotować pół godziny.
Rybę wyłożyć na półmisek.
Wywar z gotowania przecedzić i połączyć z rozbełtanym wcześniej żółtkiem.
Karpia zalać wywarem,ozdobić pokrojonym w plasterki jajkiem na twardo i odstawić do wystygnięcia.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

KARP NA SŁODKO W GALARECIE - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł