Karp na niebiesko
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-20
Produkty:
-1 sprawiony karp ok 1 1 -2kg
-200 ml śmietany kremówki
-1/2 kostki masła
-1 cebula
-1/2 szklanki octu
-3 łyżki tartego chrzanu
-5 ziarenek pieprzu
-5 ziarenek ziela angielskiego
-sól, cukier
Przygotowanie:
Karpia dokładnie umyć od środka. Na zewnątrz tylko krótko opłukać, aby nie uszkodzić skóry i śluzu. Do wnętrz ryby włożyć
filiżankę dnem do góry. W naczyniu zagotować ocet, polać nim karpia, wtedy jego skóra zabarwi się nie niebiesko. Cebulę obrać,
pokroić w krążki. Do rondla wlać 2 litry wody, osolić ją, dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować. Karpia
umieścić na drucianej podkładce lub sitku i włożyć do wywaru tak aby ryba nie dotykała dna rondla. Podgrzewać 30 minut, nie
dopuszczając do wrzenia. Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić. Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem,
doprawić solą i cukrem. Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plastrami cytryny. Masło stopić, przelać do sosjerki i
serwować do ryby.
-1 sprawiony karp ok 1 1 -2kg
-200 ml śmietany kremówki
-1/2 kostki masła
-1 cebula
-1/2 szklanki octu
-3 łyżki tartego chrzanu
-5 ziarenek pieprzu
-5 ziarenek ziela angielskiego
-sól, cukier
Przygotowanie:
Karpia dokładnie umyć od środka. Na zewnątrz tylko krótko opłukać, aby nie uszkodzić skóry i śluzu. Do wnętrz ryby włożyć
filiżankę dnem do góry. W naczyniu zagotować ocet, polać nim karpia, wtedy jego skóra zabarwi się nie niebiesko. Cebulę obrać,
pokroić w krążki. Do rondla wlać 2 litry wody, osolić ją, dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować. Karpia
umieścić na drucianej podkładce lub sitku i włożyć do wywaru tak aby ryba nie dotykała dna rondla. Podgrzewać 30 minut, nie
dopuszczając do wrzenia. Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić. Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem,
doprawić solą i cukrem. Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plastrami cytryny. Masło stopić, przelać do sosjerki i
serwować do ryby.