Karp nadziewany kaszą gryczaną
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-16
Produkty:
-1,5 kg karpia
-2 cebule
-30 dag palonej kaszy gryczanej
-4 jajka
-po pół szklanki bułki tartej i mąki
-pęczek natki
-2łyżki śmietany
-kilka łyżek bulionu
-sól
Przygotowanie:
Rybę na trzeć solą. Jaja ugotować na twardo. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Cebule drobno posiekać. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, podsmażyć cebulę na złoto, dodać kaszę wymieszać. Chwilę smażyć, dodać drobno posiekane jajka oraz natkę. Wymieszać nadzienie doprawić do smaku.Nafaszerować rybę, zaszyć, ułożyć w brytfannie z roztopioną łyżką masła. Rybę posypać mąką wymieszaną z bułką tartą, polać reszta masła i 2 łyżkami wody, wstawić do gorącego piekarnika. piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, co 10 minut polać powstałym sosem.
-1,5 kg karpia
-2 cebule
-30 dag palonej kaszy gryczanej
-4 jajka
-po pół szklanki bułki tartej i mąki
-pęczek natki
-2łyżki śmietany
-kilka łyżek bulionu
-sól
Przygotowanie:
Rybę na trzeć solą. Jaja ugotować na twardo. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Cebule drobno posiekać. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, podsmażyć cebulę na złoto, dodać kaszę wymieszać. Chwilę smażyć, dodać drobno posiekane jajka oraz natkę. Wymieszać nadzienie doprawić do smaku.Nafaszerować rybę, zaszyć, ułożyć w brytfannie z roztopioną łyżką masła. Rybę posypać mąką wymieszaną z bułką tartą, polać reszta masła i 2 łyżkami wody, wstawić do gorącego piekarnika. piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, co 10 minut polać powstałym sosem.