Karp orzechowy w maśle


Składniki:

Składniki:

sprawiony karp ok. 1,2 kg
przyprawa do ryb
10 dag siekanych orzechów włoskich
łyżka suszonej żurawiny
ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
jajko
sok z cytryny
15 dag masła
sól


Rybę opłucz, skrop sokiem z cytryny z zewnątrz i od środka. Od środka natrzyj solą i oprósz przyprawą do ryb. Odstaw na 30 minut. Posiekane orzechy wymieszaj z bułką tartą, łyżeczką przyprawy do ryb, roztartym czosnkiem i żurawiną. Dopraw solą wbij jajko i wymieszaj. Przygotowanym farszem nadziej rybę. Pokrój na ok. 6 kawałków. Ułóż w formie żaroodpornej obficie nasmarowanej masłem. Resztę masła pokrój na kawałki i ułóż je na dzwonkach karpia. Rybę wstaw do piekarnika na ok. 25 minut w temperaturze 190 *C. Rybę podawaj obficie polaną masłem w którym się piekła.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Karp orzechowy w maśle - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł