Karp pieczony w cieście
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-22
Produkty:
-tuszka karpia
-łyżeczka mielonego imbiru
-szklanka jasnego piwa
-jajo
-mąka
-3 pory
-4 łyżki oleju
-cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Połowę piwa zmiksować z jajem i taką ilością mąki, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Wsypać po szczypcie soli i cukru. Pory pokroić w cieniutkie paseczki. Rybę oprószyć mąką, zanurzyć w cieście i zarumienić na oleju. Przełożyć na brytfannę i upiec w piekarniku. Na pozostałym tłuszczu udusić pory z resztą piwa. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Rybę podawać z sosem porowym, oprószona imbirem
-tuszka karpia
-łyżeczka mielonego imbiru
-szklanka jasnego piwa
-jajo
-mąka
-3 pory
-4 łyżki oleju
-cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Połowę piwa zmiksować z jajem i taką ilością mąki, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Wsypać po szczypcie soli i cukru. Pory pokroić w cieniutkie paseczki. Rybę oprószyć mąką, zanurzyć w cieście i zarumienić na oleju. Przełożyć na brytfannę i upiec w piekarniku. Na pozostałym tłuszczu udusić pory z resztą piwa. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Rybę podawać z sosem porowym, oprószona imbirem