Karp po grecku - dla wędkarskich miłośników gotowania

/ 2 komentarzy / 6 zdjęć


Składniki podstawowe:

- 70 dag karpia
- 2-3 łyżki oleju

Składniki do sosu:

- 8 dag marchwi
- 5 dag selera
- 5 dag pietruszki
- 10 dag cebuli
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- sól, cukier, sok z cytryny lub ocet, pieprz, papryka, (czasem do smaku warto dodać musztardę)

Sposób przyrządzania:

Filety z ryby pokroić w poprzek na kawałki szerokości około 4 cm, osolić i usmażyć, ułożyć na długim półmisku.
Następnie przyrządzić sos grecki: warzywa oczyścić, opłukać pokroić w cienkie paseczki razem z cebulą. Włożyć do rondelka na rozgrzany tłuszcz, zasmażyć, dodać 2 - 3 łyżki wody. Osolić, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, pieprzem, papryką można dodać musztardę. Sos powinien być gęsty o smaku słodko-kwaskowatym – gdyż taki komponuje się według mnie najlepiej z daniami rybnymi.
Rybę na półmisku obłożyć sosem, przybrać sałatą, jarmużem lub natką.
Rybę po grecku można podawać na gorąco.
Polecam serdecznie ten przepis, od lat zajadam się takim karpiem przyrządzanym przez moją mamę na wigilijny stół. Karp po grecku jest już tradycyjną potrawą na moim świątecznym stole. Bliżej Wigilii dodam zdjęcia procesu robienia tej potrawy oraz efektu finalnego.

Pozdrawiam Was i życzę miłego gotowania!
Andrzej.

 


5
Oceń
(8 głosów)

 

Karp po grecku - dla wędkarskich miłośników gotowania - opinie i komentarze

kamil11269kamil11269
0
***** (2012-12-11 15:26)
BlueFishermanBlueFisherman
0
5 ;) (2012-12-11 16:54)

skomentuj ten artykuł