Karp po polsku - mój przepis




  • konto usunięte




Karp

Karp po polsku

składniki:
-Karp (średniej wielkości),
-butelka jasnego piwa,
-łyżeczka białego octu winnego,
-marchewka,
-2 cebule,
-seler,
-por,
-cytryna,
-6-8 ziaren ziela angielskiego,
-6-8 ziaren czarnego pieprzu,
-2-3 liście laurowe,
-3 goździki,
-skórka otarta z cytryny,
-łyżka masła,
-kawałek świeżego imbiru,
-skórka z kromki żytniego chleba,
-kilka zielonych oliwek,
-kilkanaście kaparów,
-łyżeczka cukru,
-sól

sposób przygotowania:
Do dużego płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać oczyszczone i drobno pokrojone warzywa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, goździki, skórkę z cytryny i pokruszoną skórkę z chleba. Posolić i gotować ok. 10 min od chwili, gdy zacznie wrzeć. Wywar przecedzić, zalać nim sprawioną i opłukaną rybę. Kiedy znów zacznie wrzeć, dodać masło, cukier, imbir, oliwki, kapary i pokrojoną na plasterki cytrynę. Gotować na małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem. Gotową rybę ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać powstałym sosem i podawać. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Karp po polsku - mój przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł