Karp po ślasku


Karp po śląsku
SKŁADNIKI:
1,5 kg karpia
4 marchewki
mały seler
por (biała cześć)
2 cebule (śr. wielkosci)
2 szklanki piwa (jasne)
rodzynki ok 2 łyżek
1 cytryna
2-3 łyżki startego piernika
lisc laurowy,ziele angielskie,tymianek (pół łyżeczki),sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE;
Karpia oczyscic,umyc,pokroic na dzwonki,skropic sokiem z połowy cytryny i odstawic do lodowki na godzine.Marchewke,seler,por obracmopłukac i pokroic na kawałki,cebule tez obrac i pokroic na cwiartki.Warzywa włozyc do połaskiego rondla ,dolac 2 szklanki oslonego wrzatku,dodac lisc laurowy,ziele angielskie,tymianek i gotowac 5 min.Dodac piwo i gotowac jeszcze ok 20 min.
Po 20 min odcedzic (zostawiajac wywar) wyjac liscia laurowego oraz ziele angielskie a reszte warzyw zmiksowac.Połaczyc z wywarem,dodac starty piernik i gotowac na małym ogniu ok 5 min,przyprawic sokiem z cytryny,cukrem i dodac rodzynki. Po zagotowaniu włozyc dzwonki karpia i dusic 15 min na małym ogniu.Dzwonki karpia ostroznie wyjac na połmisek,polac sosem .Podawac z pieczywaem SMACZNEGO:)

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp po ślasku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł