Karp... po polsku
Ewa Wawrzyniak (Viera90)
2011-03-08
SKŁADNIKI:
- średni karp (nieco ponad 1kg)
-1 marchew
-1 pietruszka
-ćwierć selera
-2 liście laurowe
-6 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
-płaska łyżka soli
-jajka (ugotowane na twardo, ilość wedle uznania)
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Oczyszczone i opłukane warzywa pokroić na mniejsze kawałki i włącznie z zielem angielskim, pieprzem solą, i liśćmi laurowymi wrzucić do brytfanny. Wszystko zalać je 1 litrem wody i gotować 30min. Następnie wyjąć warzywa, dolać jeszcze 1,5 litra wody i zagotować.
Po zagotowaniu włożyć oczyszczonego karpia (jeśli woda go nie pokrywa- uzupełnić wrzątkiem).
Gotować na niewielkim ogniu przez 25min. Rybę ostrożnie wyjąć na półmisek, polać stopionym masłem i posypać grubo posiekanymi jajkami na twardo