Karp po indonezyjsku
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-08
Produkty:
-80 dag filetów z karpia
-2 łyżki masła
-cytryna
-banan
-pół szklanki soku z pomarańczy
-łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
-2 łyżki wiórków kokosowych
-ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i curry
-2 szklanki lekkiego bulionu
-cebula
-sól
Przygotowanie :
Umyte i osuszone filety natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie ułożyć w płaskim rondlu, obłożyć pokrojoną w plastry cebulą, zalać bulionem i gotować na małym ogniu 20 minut. Banana zmiksować z sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem, curry. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki. Filety delikatnie wyjąć i ułożyć w żaroodpornym półmisku, obłożyć plastrami cytryny, posypać wiórkami kokosowymi, polać przygotowanym sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Najlepiej podawać z makaronem lub ryżem.
-80 dag filetów z karpia
-2 łyżki masła
-cytryna
-banan
-pół szklanki soku z pomarańczy
-łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
-2 łyżki wiórków kokosowych
-ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i curry
-2 szklanki lekkiego bulionu
-cebula
-sól
Przygotowanie :
Umyte i osuszone filety natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie ułożyć w płaskim rondlu, obłożyć pokrojoną w plastry cebulą, zalać bulionem i gotować na małym ogniu 20 minut. Banana zmiksować z sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem, curry. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki. Filety delikatnie wyjąć i ułożyć w żaroodpornym półmisku, obłożyć plastrami cytryny, posypać wiórkami kokosowymi, polać przygotowanym sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Najlepiej podawać z makaronem lub ryżem.