Karp po poznańsku


Produkty:
-1 kg filetów z karpia
-3 łby karpi
-włoszczyzna
-cebula
-2 listki laurowe
-po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
-2 goździki
-sól
-3 szklanki przegotowanej wody

Sos:
-2 łyżki masła
-łyżka mąki
-pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
-5 dag piernika
-5dag rodzynków
-2 łyżki posiekanych migdałów
-łyżka miodu
-2 łyżki soku
-ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
-sól

Przygotowanie:
Zagotować wywar z włoszczyzny, korzeni i łbów karpi. Filety natrzeć solą, wstawić na godzinę do lodówki. Ugotowany wywar przecedzić, włożyć filety i gotować przez 20 minut. Wyjąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wywar z ryby odparować, przestudzić. W rondlu stopić masło, wsypać mąkę, przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ja zimnym bulionem, dodać wino i pokruszony piernik, zagotować ciągle mieszając. Dodać miód, sok i skórkę otartą z cytryny, rodzynki i migdały wymieszać. Zalać rybę, wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Najlepiej podawać z ziemniakami.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp po poznańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł