karp po gdańsku.




  • konto usunięte




karp po gdańsku

składniki:
-80 dag filetów z karpia,
-30 dag pieczarek,
-duża cebula,
-2-3 łyżki masła,
-mielona kolendra,
-sok z cytryny,
-2 łyżki posiekanej natki z pietruszki,
-sól,
-pieprz,
-olej do naczynia,

sposób przygotowania:

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i kolendrą, owinąć folią i wstawić na 2 godz. do lodówki. Pieczarki umyć, osuszyć ściereczką, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie talarki. W płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym dwiema łyżkami oleju ułożyć pokrojone w porcję filety, przykryć plasterkami cebuli, posypać solą i pieprzem. Na wierzchu rozłożyć pieczarki, polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180`C i piec przez 35-40 min. Przed podaniem posypać potrawę natką. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

karp po gdańsku. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł