Karp po staropolsku


Produkty:
-1 kg filetów z karpia
-125 ml czerwonego wytrawnego wina
-250 g moreli-świeżych
-1 cytryna
-po ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny, cynamonu, goździków i imbiru
-1 łyżka mąki
-1 łyżka masła
-30 ml oleju
-szczypta cukru, sól

Przygotowanie :
Filety moczymy, osuszamy i nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki. Świeże morele obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki i miksujemy z dodatkiem wina, skórki z cytryny, pozostałego soku z cytryny oraz przypraw. Wyjmujemy filety z lodówki, kroimy na kawałki i po obtoczeniu w mące smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy do naczynia usmażoną rybę, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp po staropolsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł