Karp po francusku


Składniki:
800g filetów z karpia
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
50g masła
100g sera
100g posiekanych orzechów włoskich
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g pomidorów koktajlowych
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Karpia oczyścić, opłukać, suto skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce. Czosnek obrać, rozetrzeć wraz z odrobiną soli. Rybę oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść rybę, smażyć ją z obu stron. Usmażoną przełożyć na blachę.
Do miski przełożyć masło, pokruszony ser pleśniowy, bułkę tartą, posiekane orzechy i natkę pietruszki. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mieszanką przykryć karpia i obłożyć pomidorami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Zapiekać do przyrumienienia. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Karp po francusku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł