
Produkty:
-1 1 kg karpia
-4 łyżki masła
-3-4 łyżki cukru
-1 łyżka octu winnego
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-2 łyżki migdałów
-2 łyżki rodzynek
-sól, pieprz
Karp po królewsku
Przygotowanie:
Karpia orać z łusek, oczyścić, dokładnie umyć. Rybę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, na kilka minut odstawić. W
brytfannie lub żaroodpornym naczyniu rozpuścić 2 łyżki masła, włożyć rybę i na wierzchu położyć jeszcze kilka kawałeczków masła.
Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut w temp. 200Stop.C, polewając roztopionym masłem. W trakcie
pieczenia przygotować sos: cukier zrumienić w rondlu na karmel. Gdy zbrązowieje, dolewać stopniowo-mieszając drewnianą łyżką około
3 szklanki wody. Karmel z wodą doprawić do smaku octem winnym, śmietaną i solą, wymieszać. Następnie dodać sparzone,
obrane ze skórki, poszatkowane migdały oraz umyte rodzynki i ponownie wymieszać. Rybę podawać w całości polaną sosem.
Autor tekstu: Tomasz Przybysz