Zaloguj się do konta

Karp saute z warzylionem

Przyznam- przepis jest dosyć nietypowy i odważny a zarazem prosty. Przeglądając zawartość zamrażarki moja m-żonka trafiła na dzwonka zamrożonego karpia- relikt po minionych Świętach, a że ryby za długo w zamrażarce nie powinny leżeć, pojawiła się propozycja sobotniego obiadku. Karp po rozmrożeniu i opłukaniu trafił do miseczki gdzie został posolony, przyprawiony pieprzem (opieprzony?-ach, ten nasz język ;-)) a następnie obsypany przyprawą pt. warzylion rodem z manufaktury Winiar. Po godzinnej wizycie rybki w chłodnym miejscu, nadawała się do smażenia- oczywiście bez panierki- w małej ilości tłuszczu na patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Smak, mówię Wam- zaskakujący. Rewelacyjnie smakuje podany z zasmażaną kapustką oraz ziemniakami. Według mnie warto nieraz poeksperymentować z czymś nowym, poznać nowe smaki. Pozdrawiam i odważnym życzę smacznego.

Opinie (9)

jogi

Czy ten Warzylion jest jeszcze w sprzedaży ? [2012-02-05 11:13]

marek-debicki

Taka rybka w sosie własnym - marzenie. Pozdrawiam i *****pozostawiam. [2012-02-05 11:18]

troc

Warzylion jest w sprzedaży, ten był kupiony w czwartek w Carrefour. [2012-02-05 13:10]

pstrag222

Hmm rybka która samemu przygotowujemy zawsze smakuje wyborniezostawiam *****pzdr. pstrag222 [2012-02-06 10:39]

js28

Świetny przepis - sama używam Warzylionu :) Z rybką koniecznie muszę wypróbować :) [2012-02-07 13:32]

stan-ż

Pychotka, w tym cała istota oddania naturalnego smaku ryby. daję 5. [2012-02-23 08:44]

użytkownik

Witam. Ja dzwonka solę, obsypuję vegetą (też ma sól więc spokojnie), czosnkiem granulowanym (można świeży) i pieprzem cytrynowym. Jak postoi i przejdzie będzie super. Panierka jajko i mąka krupczatka. Na święta wszyscy mlaskają :) P.S. Smażenie na maśle klarowanym sprawia, że z rybki wydobywają się najlepsze aromaty, jak to się potocznie mówi "nie śmirdzi rybą" Polecam. [2012-06-19 23:17]

Lin1992

Aż normalnie zgłodniałem :) [2012-10-07 09:09]

kamil11269

Ja nie jestem zwolennikiem złów i weź, ale czasami kupuje się w sklepie i wtedy jest całkiem inna sprawa. Spróbuję przekonać kogoś w domu, żeby spróbował zrobić. ***** [2012-12-08 18:48]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Lin w piwie

• 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczk…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…