Karp smażony - mój przepis


Karp smażony

-1 kg karpia,
-2 łyżki mąki pszennej,
-1 jajko,
-4 łyżki bułki tartej,
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
sól,
olej do smażenia,
natka pietruszki,
kawałeczki cytryny,

Odciąć ogon, i płetwy. Pokroić wzdłuż, usunąć kręgosłup, pokroić na porcje, posolić. Tartą bułkę wymieszać z orzechami. Jajko roztrzepać z 1 łyżką wody. Kawałki ryby obtoczyć w mące,zamoczyć w jajku i obtaczać w tartej bułce wymieszanej z orzechami. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu. Przykryć folią wstawić na 5 min do rozgrzanego piekarnika. Na półmisku przybrać natką pietruszki i cząstkami cytryny.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Karp smażony - mój przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł