Karp smażony na wiosenną nutę

/ 6 zdjęć


Piątek, nadwaga, przekroczone normy cholesterolu, więc rybka dwa razy w tygodniu.
Tym razem proponuję prosty wiosenny przepis dla trzech osób na smażonego karpia z surówka z kiszonej kapusty.
Składniki:
- jeden karp – około 1,5 kg;
- ziemniaki - 0,5 kg;
- koperek – 1 pęczek;
- olej do smażenia;
- mąka – 3 łyżki;
- masła – 2 łyżki;

surówka z kiszonej kapusty:
0,5 kg średnio kiszonej kapusty;
jedna marchewka;
½ średniej cebuli;
oliwa
Sposób przygotowania:
1. Rybę sprawić, dokładnie opłukać pod zimną wodą, pokroić w dzwonka około 2cm grubości. Mocno osolić i odstawić do lodówki na godzinę.
2. Dzwonka wyjąc z lodówki, opłukać z soli i osączyć na ręczniku papierowym.
3. Rozgrzać olej, rybę obtaczać w mące i smażyć na rumiany kolor na głębokim oleju (można smażyć we frytkownicy).
4. Usmażoną rybę ponownie osączyć z oleju na papierowym ręczniku.
5. Ugotować młode ziemniaki (bez obierania tylko dokładne mycie szczoteczką).
6. Roztopić lekko masło. Układać na talerzu dzwonka karpia, 2-3 młode ziemniaki. Ziemniaki skropić masłem i posypać obficie koperkiem. Można talerz udekorować cytryną.

Surówka z kapusty:
Kapustę posiekać, dodać ½ pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz startą na drobnych wiórkach marchewkę. Skropić oliwą, posolić, popieprzyć schłodzić w lodówce.

Zapach świeżo posiekanego koperku posypanego na polane masełkiem młode ziemniaki jest chyba jednym z piękniejszych i najbardziej kuszących przy wiosennych potrawach.

 


3.2
Oceń
(13 głosów)

 

Karp smażony na wiosenną nutę - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł