karp smażony w sosie z pieprzu


-1 Karp
-1 Cytryna
-1 Marchew
-1 Cebula
-1 Czosnek
-100g Marchwi
-15g Mąki
-1 opakowanie Mleka z żelatyną
-53ml Oliwy z oliwek
-1 opakowanie Pieprzu ziarnistego
-natka pietruszki
Z ryby usunąć ości. Filety przyprawić wewnątrz solą oraz pieprzem. Skropić rybę sokiem z cytryny, posypać plasterkami czosnku oraz siekaną natką pietruszki i odstawić na jakiś czas na bok. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić na plasterki. Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w drobne paseczki. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w drobne paseczki.

Wykonanie:
Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Olej rozgrzać na dużej patelni. Filety pokroić na cztery części. Od strony skóry docisnąć kawałki ryby do mąki. Mąką do dołu włożyć rybę na patelnię i usmażyć na piękny brązowy kolor. Następnie filety przewrócić i smażyć z drugiej strony, aż będą gotowe do spożycia. Następnie zdjąć karpia z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na jasny kolor włoszczyznę, por oraz cebulę. Na patelnię wlać wino i odparować płyn. Na koniec dodać tłustą, słodką śmietankę i całość przyprawić natką oraz ziarenkami pieprzu.
Nałożyć karpia na podgrzane talerze i polać sosem. Jako dodatek polecamy smażone ziemniaki z natką pietruszki.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

karp smażony w sosie z pieprzu - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł