Karp w aromatycznym sosie.


Karp w aromatycznym sosie.
Składniki:1 karp, 10 dkg wędzonego boczku w plastrach, 10 dkg pieczarek, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 1/3 łyżeczki tartego imbiru, sos sojowy do smaku, sól, pieprz, cukier do smaku, pietruszka.
Przygotowanie: Karpia sprawić pozostawiając głowy z których usuwamy łuki skrzelowe i oczy, umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mąkach i obrumienić na gorącym oleju, odłożyć. Przygotować sos. Boczek pokroić w paseczki, cebule i czosnek w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek, chwilę smażyć mieszając, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać imbir, sos sojowy, łyżkę wody, przyprawić. Chwilę gotować. karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowanym sosem, zapiec w piekarniku. Przed podaniem udekorować zieleniną.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Karp w aromatycznym sosie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł