Karp w czarnym sosie


Składniki: karp około 1,3kg , włoszczyzna bez kapusty, 2-3 cebule, po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, mielony imbir, majeranek, sok i cienko obrana skórka z cytryny, szklanka siemnego piwa, 2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, łyżka miodu, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, łyżka masła, łyżeczka mąki, sól.

Wykonanie: Karpia umyć, rozciąć brzuch, spuścić krew do rondelka z sokiem z cytryny. Rybę sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą uprażoną na gorącej patelni, zostawić na godzinę. W małej ilości wody ugotować obraną i drobno pokrojoną cebulę, włoszczyznę, korzenie. W trakcie gotowania dodać majeranek i posiekaną skórkę z cytryny. Miękkie warzywa przetrzeć przez sito. W płaskim rondlu ułożyć pokrojonego na dzwonka karpia, zalać ciemnym piwem, dodać przetarte jarzyny i krew wraz z sokiem z cytryny. Na silnym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić winem, zagotować do zagęstnienia, wymieszać z miodem i orzechami. Sos wlać do ryby, lekko potrząsnąć rondlem i trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. SMACZNEGO

 


4
Oceń
(3 głosów)

 

Karp w czarnym sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł