Karp w czarnym sosie.




  • konto usunięte




Karp

Karp w czarnym sosie

składniki:
-Karp (średniej wielkości0,
-pół marchewki,
-pół pietruszki,
-kawałek selera,
-cebula,
-4 łyżki masła,
-pół szkalanki ciemnego piwa,
-2 łyżki octu winnego,
-3 łyżki pokruszonego czerstwego piernika,
-2 łyżki powideł śliwkowych,
-szczypta tymianku,
-liść laurowy,
-ziele angielskie,
-garść rodzynków,
-kilka migdałów bez skórki,
-sok z cytryny,
-cukier,
-sól,
-pieprz

sposób przygotowania:
Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wypłukać w środku octem, dodać ocet do krwi, rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić. Obrane warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło, obsmażyć. Dodać sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rodzynki i migdały. Zalać dwiema szklankami wrzątku, włożyć rybę. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min, po czym rybę wyjąć, oczyścić z ości, przełożyć do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. Do rondla z sosem dodać pokruszony piernik, piwo powidła, krew z octem i zagotować. Następnie dolać czerwone wino, doprawić solą, cukrem i pieprzem, znowu zagotować. Przetrzeć sos przez sito, zalać kawałki karpia, podawać. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Karp w czarnym sosie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł