Karp w galarecie i w szarym sosie


OTO DWA PRZEPISY NA KARPIA , KTÓRE MOGĄ WYLĄDOWAĆ NA NASZYCH STOŁACH W WIGILIE.


Pierwszy z nich

KARP W GALARECIE

Dla 4 osób Przygotowanie:90 min 180 kcal

SKŁADNIKI

-1 karp (1,5 kg),
-sól,
-2 marchewki,
-2 pietruszki,
-1 por,
-1 cebula,
- kawałek korzenia selera,
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
-2 liście laurowe,
- sok z1/2 cytryny,
-cukier,
- zmielony pieprz,
- 2 łyżki żelatyny w proszku,
-1 puszka zielonego groszku,
-natka pietruszki.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karpia spraw, odetnij głowę, płetwy i ogon, starannie umyj, pokruj w dzwonka grubości około 2 centymetrów,
posól i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Warzywaobierz, umyj, zalej 1,5 l wody, dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, głowę (bez oczu), ogon i płetwy karpia i gotuj wywar około 30 minut.
Gotowy wywar przecedż.
Dzwonka ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej wywarem, gotuj na wolnym ogniu około 20 min,ostudz.
Karpia ostrożnie wyjmij z wywaru łyżką cedzakową, ułóż na półmisku i delikatnie wyjmij ości.
Udekoruj ugotowanymi pokrojonymi jarzynami wyjętymi z wywaru, osączonymi z zalewy groszkiem z puszki.
Wywar gotuj, aż odparuje i zostanie go ok 0,5 litra.
Dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dokładnie rozpuść w nim żelatynę.
Delikatnie zalej rybę cienką warstwą galarety i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Przed podaniem gotowe danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.


Drugi przepis

KARP W SZARYM SOSIE

Dla 4 osub Przygotowanie 60 min 250 kcal

SKŁADNIKI

- 1 karp (1,5 kg)
- 60 dag mieszanych warzyw(marchew pietruszka por)
- 3 cebule
- listek laurowy
- pieprz ziarnisty sól cukier
-1,5 łyżki masła
- 3 łyżki utartego czerstwego pirrnika
- 2 łyżki miodu
- 1,5 szklanki wywaru z karpia
- 0,5 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
- po 3 dag rodzynków i obranych migdałów
- sok z cytryny lub ocet owocowy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karpia starannie umyj, oczyść z łusek, spraw, odcinając głowę, odetnij płetwy i ogon.
Oczyszoną rybę sfiletuj, pokrój w poprzek na porcie.
Warzywa umyj, oczyść, opłucz, włuż do wrzącej osolonej wody, jednocześnie dodając obraną, opłukaną i pokrojoną cebulę.
Gotuj wywar około 20 min.
Do wrzącego wrzącego wywaru włuż przygotowane porcie ryby, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 min.
Przygotuj sos.
Stop masło w rondelku, dodaj miud i piernik, chwilę podgrzewaj, stale mieszajac.
Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawaj wywar z ryby.
Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje i uzyska jednolitą konsystęcie.
Pod koniec gotowania dodaj umyterodzynki, odstaw z ognia, dodaj posiekane migdały, wymieszaj sos z winem, dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem owocowym, solą i cukrem.
Rybę wyłuż napółmisek i polej gorącym sosem.


Materiał zgłoszony do konkursu wędkuje.pl



























 


3.7
Oceń
(3 głosów)

 

Karp w galarecie i w szarym sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł