Zaloguj się do konta

Karp w galarecie, że palce lizać

SKŁADNIKI;
karp ok 1,5kg
50 ml octu winnego
1,5l bulionu warzywnego
cytryna
ugotowana marchewka
2 łyzki zelatyny do ryb
sol,pieprz

PRZYGOTOWANI;
Karpia oczyszcic,umyc,odkroic głowe i płetwy,pokroic na dzwonki szerokosci ok.3cm.Kazdy dzwonek skropic octem winnym,posolic i popieprzyc.Odstawic do lodowki na 30min.
W garnku zagotowac bulion.Włozyc dzwonki karpia i gotowac na wolnym ogniu ok 20min.Kawałki ryby wyjac ostroznie lyzka cedzakowa i przelozyc na polmisek,schłodzic.Udekorowac plastrami gotowanej marchewki mozna tez uzyc groszku konserwowego i jajka (oczywiscie ugotowanego:)).
Wywar po gotowaniu ryby przecedzic dodac sok z cytryny (do smaku) i wymieszac z rozpuszczona zelatyna.Kiedy zacznie tezec zalac min ozdobionego karpia na polmisku.Odstawic na min 4 godz do lodowki. SMACZNEGO:)

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…