Karp w galarecie, duża porcja


Produkty:
-4 karpie- około kg każdy
-włoszczyzna- bez kapusty
-po 6 ziaren ziela angielskiego i białego pieprzu
-4 cebule
-natka pietruszki
-3 liście laurowe
-1 łyżeczka żelatyny
-sól

Przygotowanie:
Karpie kroimy w dzwonka, wkładamy do kamiennego naczynia i każdą warstwę solimy i obkładamy plastrami z cebuli. Przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnego dnia nastawiamy wywar z łbów, przypraw, reszty cebuli i obranej włoszczyzny . Nalewamy tyle wody żeby wszystkie składniki były przykryte. Po godzinie gotowania usuwamy łby a w ich miejsce wkładamy dzwonka ryby, gotujemy jeszcze 30 minut później wyjmujemy rybę i układamy na półmisku, obkładamy rybę ugotowanymi jarzynami. Wywar przecedzamy jeżeli jest jeszcze mało kleisty dodajemy trochę żelatyny. Zalewamy rybę wywarem i wkładamy do lodówki.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Karp w galarecie, duża porcja - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł