KARP W GALARECIE Z RODZYNKAMI - sprawdzony przepis


-1 sprawiony karp
-2 marchewki
-1 pietruszka
-1/2 pora
-1/2 selera
-cebula
-3 łyżki rodzynek
-po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
-2 listki laurowe
-sól, 1 cytryna
-6 łyżeczek żelatyny
Karpia podziel na dzwonka, skrop sokiem z cytryny, posól i wstaw do lodówki najlepiej na 3 godz. wszystkie warzywa oczyść, obierz, przełóż do garnka dodaj ziarenka ziela i pieprzu oraz listki laurowe. zalej zimna posoloną wodą. gotuj pod przykryciem 30 min, dodaj rybę i gotuj 20 min. żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, odstaw aby spęczniała. ugotowana rybę wyjmij z wywaru, osusz i wystudź. następnie każde dzwonko podziel na pół, usuń ości. wywar przecedź przez sitko, odmierz 4 szklanki. rozpuść w tym żelatynę. na półmisku ułóż pokrojone warzywa z wywaru oraz oraz porcje ryby. Posyp rodzynkami. zalej galaretką, schładzaj 4 godziny. danie udekoruj natką, warzywami, skórką cytrynową lub ziarenkami czerwonego pieprzu.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

KARP W GALARECIE Z RODZYNKAMI - sprawdzony przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł