karp w galarecie II


-sprawiony karp
-pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
-cytryna
-3 łyżki rodzynek
-1,5 łyżki żelatyny
-ziele angielskie
-listek laurowy
-kilka ziarenek pieprzu
Warzywa obierz, rybę opłucz.
Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie włóż do niego pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu gotuj 20 minut. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Przecedź wywar i rozpuść w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlej na ochłodzony półmisek i wystudź. Na galarecie ułóż starte na grubej tarce warzywa. Zalej galaretą i wystudź. Na galarecie ułóż dzwonki karpia, posyp je resztą rodzynek. Udekoruj plasterkami cytryn. Zalej pozostałą tężejącą galaretą. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

karp w galarecie II - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł