Karp w galarecie z rodzynkami


Składniki:
1 sprawiony karp
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
1/2 selera
1 cebula
3 łyżki rodzynek
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
sól
1 cytryna
6 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie Karp w galarecie z rodzynkami :
Karpia podziel na dzwonka , skrop sokiem z cytryny, posól i wstaw do lodówki ( najlepiej na 3 godziny ). Wszystkie warzywa oczyść , obierz , przełóż do garnka . Dodaj ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. Zalej zimną , posoloną wodą , gotuj pod przykryciem 30 minut , dodaj rybę i gotuj 20 minut . Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody , odstaw aby spęczniała . Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru , osusz i wystudż. Następnie każde dzwonko podziel na pół . Usuń ości . Wywar przecedż przez sitko , odmierz 4 szklanki . Rozpuść w tym żelatynę. Na półmisku ułóż pokrojone warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp rodzynkami . Zalej galaretką , schładzaj około 4 godzin.
Smacznego

 


2.3
Oceń
(6 głosów)

 

Karp w galarecie z rodzynkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł