Karp w Galarecie :
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
1 kg karpia,
1,5 l wody,
1/3 opakowania „Włoszczyzny” Felco,
2 jajka,
cebula,
2 listki laurowe,
4 ziarna czarnego pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
sól,
cukier,
1 łyżka żelatyny,
1 łyżka octu,
sok z cytryny lub sos tatarski.
PRZYGOTOWANIE:
Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować
na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia, a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.
Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.
JKarp | |
---|---|
http://www.gotujmy.pl/karp-w-galarecie,przepisy,31530.html Panie Kucharz wstydź się Pan :-((((((((((( * JK (2012-07-05 17:46) | |