
Karp w panierce - noworoczna przekąska - zdjęcia, foto - 6 zdjęć
Zamrożony karp w zamrażarce- idzie Nowy Rok, jako, że lubię kucharzyć- wymyśliłem karpia w panierce.
Składniki- karp z zamrażalnika, jaja w ilości sztuk 2, bułka tarta, sól, pieprz, przyprawa do ryb Kotanyi, 2 duże cebule. A sposób przyrządzenia jest bajecznie prosty, a mianowicie karpia tak około 1,5- 2kg po rozmrożeniu porcjuję na filety, wycinam przy tym kręgosłup aby mięsko równomiernie się wysmażyło, solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb (przyprawy nie oszczędzam) oraz przekładam cebulą pokrojoną na półplastry a następnie na około 2 godziny pozostawiam w lodówce aby przyprawy połączyły się z mięsem.
Jako, że w prostocie siła- filety maczam w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu, następnie w tartej bułce i na patelnię na rozgrzany tłuszcz, przy czym tłuszczu nie należy żałować (w moim przypadku jest to oliwa).
Sposób podania zależny od preferencji kulinarnych- rewelacyjne zarówno jako samodzielne danie na zimno jak i jako dodatek do innych potraw.
Autor tekstu: Ryszard Pluciński
![]() | marek-debicki |
---|---|
Ja także na Nowy Roczek zostawiłem sobie małe co nie co karpika! (2014-01-04 01:26) | |
![]() | gwarek55 |
najprostsze przepisy są najsmaczniejsze,jeśli mogę zasugerować-to można dodać zmiażdżony ząbek czosnku***** (2014-01-04 18:13) | |
![]() | DevilxKAmi |
Moja mama, zawsze na 2h przed smażeniem karpia, moczy juz wyfiletowana rybke w mleku, taka prosta rzecz powoduje iz mieso nie jest takie czerwone, gdyz mleko sciaga krew oraz przy smazeniu jest bialutkie no i przedewszystkim " nie jedzie mułem" . Polecam przetestowac ! Pozdrawiam (2014-01-06 20:24) | |