Zaloguj się do konta

Karp w panierce - noworoczna przekąska

Zamrożony karp w zamrażarce- idzie Nowy Rok, jako, że lubię kucharzyć- wymyśliłem karpia w panierce.



Składniki- karp z zamrażalnika, jaja w ilości sztuk 2, bułka tarta, sól, pieprz, przyprawa do ryb Kotanyi, 2 duże cebule. A sposób przyrządzenia jest bajecznie prosty, a mianowicie karpia tak około 1,5- 2kg po rozmrożeniu porcjuję na filety, wycinam przy tym kręgosłup aby mięsko równomiernie się wysmażyło, solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb (przyprawy nie oszczędzam) oraz przekładam cebulą pokrojoną na półplastry a następnie na około 2 godziny pozostawiam w lodówce aby przyprawy połączyły się z mięsem. 

    Jako, że w prostocie siła- filety maczam w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu, następnie w tartej bułce i na patelnię na rozgrzany tłuszcz, przy czym tłuszczu nie należy żałować (w moim przypadku jest to oliwa).




Sposób podania zależny od preferencji kulinarnych- rewelacyjne zarówno jako samodzielne danie na zimno jak i jako dodatek do innych potraw.

Opinie (3)

marek-debicki

Ja także na Nowy Roczek zostawiłem sobie małe co nie co karpika! [2014-01-04 01:26]

gwarek55

najprostsze przepisy są najsmaczniejsze,jeśli mogę zasugerować-to można dodać zmiażdżony ząbek czosnku***** [2014-01-04 18:13]

DevilxKAmi

Moja mama, zawsze na 2h przed smażeniem karpia, moczy juz wyfiletowana rybke w mleku, taka prosta rzecz powoduje iz mieso nie jest takie czerwone, gdyz mleko sciaga krew oraz przy smazeniu jest bialutkie no i przedewszystkim " nie jedzie mułem" . Polecam przetestowac ! Pozdrawiam [2014-01-06 20:24]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej