Karp w pikantnym sosie


Składniki:
żywy karp o wadze 1,5kg
sól
pieprz lub przyprawa do ryb
mąka krupczatka
oliwa
masło do smażenia
Sos:
2 łyżki masła
kopiasta łyżka mąki
cebule
średniej wielkości szklanka drobno posiekanych pieczarek
duża łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany
wywar:
duża pietruszka
kilka ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
sól
Przygotowanie:
Z oczyszczonego karpia wycinamy 4 filety. Głowę, po dokładnym oczyszczeniu, oraz pozostałe resztki(ości grzbietowe, płetwy) zalewamy nie wielką ilością wody (2,5szklanki), dodajemy przyprawy, rozdrobnioną pietruszkę, gotujemy wywar.
Filety oprószamy sola i pieprzem lub przyprawą do ryb, obtaczamy w mące i smażymy, rumieniąc z obu stron.
Prosto z patelni rybę przekładamy do rondla, pozostały po smażeniu filetów tłuszcz uzupełniamy, podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki, dodajemy płaską łyżkę maki razem zasmażamy, aż mąka lekko się zrumieni. Zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym wywarem z ryby w takiej ilości, by sos miał właściwą konsystencję. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i gdy trzeba doprawiamy do smaku. Sosem zalewamy ułożoną w rondlu rybę, przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut, zdejmujemy z ognia, gdy trzeba, lekko doprawiamy, dodajemy spieniona śmietaną. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Karp w pikantnym sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł