Zaloguj się do konta

Karp w piwie.

Ten przepis dostałem od mojego szwagra również wędkarza i smakosza, który tak jak ja oprócz wędkowania lubi popichcić w kuchni.
Składniki:
- karp 1,5 kg;
- 0,5 l jasnego piwa;
- mąka;
- jaja;
- cebule;
- por, marchewki, pietruszka, seler;
- sól, przyprawa do ryb;
- olej.
Karpia sprawiamy, porcjujemy, solimy i posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy na ćwiartki i w piórka a pora w pół krążki.
Rybę panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i znów w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Na oleju podduszamy przez kilkanaście minut starte warzywa. Rybę przekładamy do obszernego garnka (gęsiarka) i obkładamy warzywami. Całość zalewamy piwem i na małym ogniu dusimy do miękkości warzyw.
Mnie smakuje wybornie. A co wy na to.
Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Lin w piwie

• 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczk…