KARP W POSYPCE GRZYBOWO ZIOŁOWEJ


Składniki:
600g filetu z karpia
25 g grzybów suszonych
120 g bułki tartej
150 g mrożonych podgrzybków
8 sztuk średniej wielkości cebuli
świeży tymianek
150 g masła klarowanego
8 łyżek stołowych oleju słonecznikowego
1 litr mleka 3,2 procent
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Filet z karpia moczymy przez calą noc w słodkiej i posiekanej cebuli. Grzyby suszone i bułkę tartą mielimy bardzo drobno w blenderze. Pokrojoną cebulę podsmażamy na klarowanym maśle i dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i posiekanym drobno tymiankiem do smaku. Następnie mieszany to ze zmiksowana bułką tarta i suszonymi grzybami. Dzielimy masę na 4 części i układamy  na oczyszczonych i osuszonych filetach z karpia. Ukladamy tak przygotowanę rybę w żaroodpornym naczyniu, dodajemy masło i oliwę i pieczemy w temperaturze 160 C między 20 – 25 minut.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

KARP W POSYPCE GRZYBOWO ZIOŁOWEJ - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł