Karp w śmietanie z pieczarkami

/ 2 komentarzy

Składniki:

- karp około 1 kg
- smalec 20 dag
- mąki pszenna 10 dag
- cebula 5 dag
- sól, pieprz
- masło 10 dag
- śmietana 30 dag
- rosół (lub bulion z kostki) 0,60 dag
- pieczarki 20 dag

Sposób przygotowania:

Karpia oczyścić, wypatroszyć, wyporcjować – czyli wszystko co my – wędkarze – powinniśmy umieć zrobić z zamkniętymi oczami. Wyporcjowaną rybę posolić na około 30 minut przed smażeniem. Oprószyć mąką i smażyć na gorącym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać masło, cebulę i pieczarki. Wszystko razem dusić około 30 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia mąkę lekko zrumienić na maśle, rozprowadzić rosołem i dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać zieloną pietruszką.
Jest to kolejna potrawa, którą zajadam się podczas Świąt. Bliżej Wigilii dodam zdjęcia procesu efektu finalnego – mama na pewno się ucieszy, że będzie miała jednego paparazzi w kuchni. W kolejnym wpisie podam przepis na smaczną i bardzo dobrą zupę rybną, którą masz zawsze przyjemność jeść u mojej babci.

Pozdrawiam Was!
Andrzej.

 


5
Oceń
(6 głosów)

 

Karp w śmietanie z pieczarkami - opinie i komentarze

kamil11269kamil11269
0
piąteczka ***** (2012-12-11 15:26)
BlueFishermanBlueFisherman
0
5 ;) (2012-12-11 16:55)

skomentuj ten artykuł