Karp w sosie migdałowym


Składniki :
- 1 kg karpia mleczaka
- 2 cebule
- 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
- 60 g migdałów
- mleczko z karpia
- 500 ml wywaru z ryby
- 2 zółtka
- 1 łyżka soku cytrynowego

Przygotowanie :
Sprawionego całego karpia ugotować z cebulą, przyprawami i solą. Włożyć mleczko do gotującej się ryby na 5 minut. Ugotowanego karpia przełożyć na półmisek. Przygotować sos: mleczko przetrzeć przez sito, rozprowadzić przecedzonym wywarem z ryby. Sparzyć, obrać i drobno posiekać migdały. Dodać do sosu i zagotować. Zaciągnąć sos zółtkami, doprawić sokiem z cytryny i polać rybę. Podawać z ryżem na sypko.

 


3
Oceń
(7 głosów)

 

Karp w sosie migdałowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł