Karp w sosie cebulowym


Produkty:
-1 karp
-3 cebule
-250 ml białego wytrawnego wina
-sok z połowy cytryny
-2 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-10 ziaren pieprzu
-2 goździki
-3 łyżki masła
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Karpia dzielimy na dzwonka. Z głowy, płetw, ogona i gorszych części ryby nastawiamy wywar, dodając liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i goździki, gotujemy około 1 godziny, tak aby została szklanka esencjonalnego wywaru. Dzwonka ryby solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę, dodajemy rybę, przecedzamy wywar i wino. Dusimy na małym ogniu 20 minut. Układamy rybę na półmisku i polewamy przetartym sosem cebulowym pozostałym z duszenia ryby

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp w sosie cebulowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł