Karp w sosie greckim - zdjęcia, foto - 4 zdjęć
Karp w sosie greckim
Składniki:
½ tuszki lub 3-4 dzwonka z karpia około 2kg;
olej do smażenia;
sól, pieprz do smaku;
mąka do obtoczenia ryby;
natka pietruszki;
1 cytryna
Sos grecki:
2-3 marchewki;
1 pietruszka;
¼ małego selera;
½ słoiczka przecieru pomidorowego;
1 cytryna;
3 łyżki cukru;
sól, pieprz mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
Taszkę karpia lub dzwonka dokładnie pozbawić ości, przeciąć na pół. Mięso lekko osolić, odstawić na godzinkę w chłodne miejsce.
Oczyszczonych i starte na grubych wiórkach warzywa dusić do miękkości z niewielkim dodatkiem przegotowanej wody. Gdy warzywa są bardzo miękkie dodać przecier pomidorowy, cukier i sok z cytryny. Poddusić jeszcze chwilę i przyprawić do smaku.
Porcje ryby obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Usmażone porcje układać w szklanym naczynie na 1cm warstwie sosu greckiego. Po ułożeniu przykryć pozostałym sosem. Wstawić co najmniej na dzień do chłodnego pomieszczenia lub lodówki. Przed podaniem udekorować ósemkami cytryny i natką pietruszki.
Autor tekstu: Marek Dębicki