Karp w sosie greckim

/ 4 zdjęć


Karp w sosie greckim
Składniki:
 ½ tuszki lub 3-4 dzwonka z karpia około 2kg;
 olej do smażenia;
 sól, pieprz do smaku;
 mąka do obtoczenia ryby;
 natka pietruszki;
 1 cytryna
Sos grecki:
 2-3 marchewki;
 1 pietruszka;
 ¼ małego selera;
 ½ słoiczka przecieru pomidorowego;
 1 cytryna;
 3 łyżki cukru;
 sól, pieprz mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
Taszkę karpia lub dzwonka dokładnie pozbawić ości, przeciąć na pół. Mięso lekko osolić, odstawić na godzinkę w chłodne miejsce.
Oczyszczonych i starte na grubych wiórkach warzywa dusić do miękkości z niewielkim dodatkiem przegotowanej wody. Gdy warzywa są bardzo miękkie dodać przecier pomidorowy, cukier i sok z cytryny. Poddusić jeszcze chwilę i przyprawić do smaku.
Porcje ryby obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Usmażone porcje układać w szklanym naczynie na 1cm warstwie sosu greckiego. Po ułożeniu przykryć pozostałym sosem. Wstawić co najmniej na dzień do chłodnego pomieszczenia lub lodówki. Przed podaniem udekorować ósemkami cytryny i natką pietruszki.

 


2.7
Oceń
(7 głosów)

 

Karp w sosie greckim - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł

Sklep wędkarski internetowy, duże okazje tanie wędki i kołowrotki online - zdjęcia i fotki

Wędkarstwo wiadomości