Karp w szarym sosie.




  • konto usunięte




Karp

Karp w szarym sosie.

składniki:
-Karp (ok. 1,5kg)
-60 dag mieszanych warzyw (marchew, por,pietruszka),
-3 cebule,
-liść laurowy,
-cukier,
-sól,
-pieprz ziarnisty,
-1,5 łyżki masła,
-3 łyżki startego czerstwego piernika,
-2 łyżki miodu,
-1,5 szklanki wywaru z karpia,
-pół kieliszka wytrawnego wina,
-po 3 łyżki rodzynków i obranych migdałów,
-sok z cytryny i ocet owocowy

sposób przygotowania:
Karpia starannie umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odcinając łeb, płetwy ogon. Oczyszczoną rybę sfiletować, pokroić w poprzek na porcje. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodając obraną, opłukać i pokrojoną cebulę. Gotować wywar ok. 20 min, włożyć przygotowane porcje ryby, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Przygotować sos: stopić masło w rondelku, dodać miód i piernik, chwilę podgrzewać, stale mieszając. Nie przerywając mieszania, wlewać stopniowo wywar z ryby. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje i uzyska jednolita konsystencję. Pod koniec dodać umyte rodzynki, odstawić z ognia, dołożyć posiekane migdały, wymieszać sos z winem, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem owocowym, solą i cukrem. Rybę włożyć na półmisek i polać gorącym sosem. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Karp w szarym sosie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł