
Najpierw smazymy nasza rybke - zdjęcia, foto - 4 zdjęć
Karp w zalewie octowej
Nic nowego ale chcialem dorzucic moj przepis na karpika w zalewie
octowej. Marynate jaka robie jast mozna by powiedziec srednio octowa.
Kiedys robilem mocniejsza ale jak wiadomo ocet niszczy nam zoladek
a z racji tej ze nie mam go w najlepszym stanie robie marynaty
nieco slabsze niz kiedys.
Co i jakie skladniki
10 szklanek wody najlepiej ja kupuje niegazowana
2 szklanka octu 10%
10 lyzek stolowych cukru
2 lyzka stolowa soli
Do tego potrzebane nam beda ja daje cztery srednie cebule pokrojone
w plastry ja lubie duzo cebulki w marynacie.
Do tego gorczyca,ziele angielskie,lisc laurowy,pieprz caly w kulkach
ja daje ten kolorowy.
I jak to leci po kolei wstawiam wode z octem i dodaje cukier ocet
i reszte skladnikow cebule pokrojona w plastry ziele pieprz gorczyce
lisc laurowy.Jak sie nam wszystko zagotuje daje na mniejszy ogien
zeby pomalu sie gotowalo ja gotuje to wszystko okolo 15-20 min
Co do ryby Karpik jak wiele innych ryb mozna zrobic na ten sam sposob
ale dlaczego karpik,mi smakuje rewelacyjnie z tej racji ze karp w dzwonkach
a raczej pol dzwonkach w zaleznosci od wielkosci ja staram sie robic max
taki do 2kg jak nasiaknie ta marynata robi sie pulchny i jak go jemy
smakuje wybitnie naciagniety marynata a do tego ta wysmienita cebulka.
Trzeba pamietac o tym ze pol dzwonka wkladamy luzno do sloja a nie na scisk
ponieaz jak pisalem wczesniej ryba naciaga marynata i puchnie.Co jeszcze wazne
po wlozeniu ryby do sloika zalewamy goraca marynata i zakrecamy sloje
obracaja je denkiem do dolu.Nie musze wspominac ze jest wazna rzecza
wypazyc sloje i nakretki dobrze umyc i wysuszyc zanim bedziemy wkladac
nasza rybe.I co jeszcze,roznie robia pasteryzuja i nie ja osobiscie nie
pasteryzuje goraca marynata dociagnie przykrywki i zawekuje odpowiednio.
Ja tak zrobione rybki trzymalem w piwnicy po rok czasu i nic im nie bylo
nie ma nic lepszego ja zimowa pora sobie wyciagnac taki sloiczek rybki
i dziabnac ja to sie mowi pospolicie do kielicha wieczorkiem...
Autor tekstu: Ciniu
![]() | krisbeer |
---|---|
Narobiłeś mi kurde apetytu. Z przyjemnością spróbuję. pozdrawiam (2014-08-27 14:30) | |
![]() | Piciu |
PROFANACJA KARPIA... (2014-08-29 08:04) | |
![]() | Ciniu |
Posluchaj Panie Piciu ja lubie wedkowac i lubie jesc ryby czy sie to komus podoba czy nie po to sie placi za karte i wedkowanie.A jezeli ktos lapie i wypuszcza niech to czyni a na swieta i tak kupuje rybe i ja je.Jest jakis sens? Jak wdze dzis wedkarzy co robia z rybami to szkoda gadac i to wedkarze starej daty.Zabieraja ryby nie miarowe ponad norme takich obrazac i oskarzac malo tego tepic,a nie czepiac sie wedkarza co jezdzi od swieta na ryby i a cos zlapie to zie!!! (2014-08-31 11:04) | |
![]() | Brzoza555 |
hej ;) jestem początkującym kucharzem, zapraszam do polubienia mojej strony.. z góry wielkie dzięki ;) https://www.facebook.com/potrawyzryb?fref=ts (2014-12-05 21:12) | |