
Karp w ziołach z piekarnika
Karp to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, ale nie tylko. Dla wielu jest on nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, dla niektórych nawet Święta bez karpia nie mogą się odbyć – jak naprzykład dla mnie. Z karpiami jest jak z kobietami, im starsze tym bardziej sprytne i trudnej je zdobyć, jeżeli raz się je zrani to bardzo ciężko ponownie zdobyć ich zaufanie. Oczywiście długie i intensywne nęcenie może wszystko naprawić, ale jak wiadomo trzeba mieć dużo cierpliwości i nie zawsze się to udaje. Przezorny zawsze zabezpieczony i dlatego jeśli złowię karpia w listopadzie jak to mi się udało w tym roku to już wiem że to on zagości na wigilijnym stole. Można oczywiście kupić świeżą rybę, ale to nie to samo co jeść tą którą się osobiście złowiło. Hodowlane karpie są intensywnie karmione i dlatego nie zawsze da się je zjeść, ponieważ czuć karmę <- przekonałem się o tym w zeszłym roku gdy jadłem u cioci właśnie takiego karpia. wniosek: najlepiej mieć rybę z pewnego źródła.
Składniki :
Karp -> wielkość zależy od gustu
Cebula -> 1-2 głowki zależy jaka\ie wielkie
Oliwa
Czosnek
Bułka tarta
Śmietana
Masło
Przyprawy :
o Sól
o Pieprz
o Majeranek
o Estragon
o Bazylia
o Cząber
Potrzebne są również dobre chęci i troche czasu ;)
Przygotowanie :
Karpia pokroić w 'dzwonki' ok.3 cm i natrzeć solą oraz przełożyć cebulą, pozostawić na 12h w lodówce.
Następnie posypać majerankiemi pieprzem, oraz estragonem, bazylią i cząbrem.
ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika (najlepiej 180 stopni, pozostawić na około 1h),
polać oliwą i posypać drobno ztartyn (posiekanym) czosnkiem.
Gdy zacznie się rumienić posypać bułką tartą. Po kilku minutach wyjąć i polać śmietaną rozpuszczonym masełkiem, i dopiec.
Podawać na półmisku, dzwonki ułożyć i polać masełkiem z naczynia. Smacznego ;>
'Tekst zgłoszony na konkurs wedkuje.pl'
Autor tekstu: Jan Skorupka