Karp w kapuście.


Karp w kapuście.
Składniki: 1 kg ryby karpia, 2 główki kapusty, skórka otarta z cytryny, sok z jednej cytryny, 4 łyżki masła, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: Z każdej kapusty zdjąć 12 zewnętrznych liści, umyć i włożyć do wrzątku i gotować na wolnym ogniu około 6 minut. Wyjąć i osączyć na bawełnianej ściereczce. Resztę kapusty poszatkować, umyć, osączyć i zeszklić na maśle z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę umyć, podzielić na porcje, skropić cytryną. Ułożyć po 3 liście kapusty jeden na drugim. Łyżką nałożyć porcję uduszonej kapusty, warstwę ryby i znowu kapusty. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami i dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Karp w kapuście. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł