Karp w galarecie.


Karp w galarecie.
Składniki: 1 karp około 2 kg, włoszczyzna, 1 cebula, ½ szklanki rodzynek, 1 cytryna, 2 łyżki żelatyny, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kilka ziaren czerwonego i czarnego pieprzu, natka pietruszki.
Przygotowanie: Z włoszczyzny i rodzynek ugotować wywar, przyprawić solą pieprzem do smaku. Karpia oczyścić, pokroić w kawałki, i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą , odstawić by spęczniała. Ugotowaną rybę wyjąć , ostudzić. Wywar przecedzić, rozpuścić żelatynę. Odrobinę galarety wylać na półmisek i wystudzić. Na galarecie rozłożyć rybę, warzywa wymieszane z rodzynkami i ponownie zalać galaretą. Ostudzić. Przybrać, posypać czerwonym pieprzem. Półmisek włożyć do lodówki.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Karp w galarecie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł