Karp w jarzynach


Produkty:
-2 plastry karpia
-2 średnie ziemniaki
-2 średnie marchewki
-1 koper włoski lub 1-2 małe pory
-3 łyżki miodu
-2 łyżki oleju
-2 łyżki masła lub margaryny
-1-2 łyżki soku z cytryny
-sól, pieprz
-mąka do panierowania
Do dekoracji:
-cytryna

Przygotowanie:
Kawałki ryby opłukać i osuszyć. Skopić jedną łyżką soku z cytryny, odłożyć na kilka minut. Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Koper włoski oczyścić, część zieloną odłożyć. Resztę kopru umyć, pokroić na kawałki. Warzywa wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotować 10 minut. W tym czasie osuszyć plastry ryby, posolić i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć karpia z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć rybę jeszcze 10 minut. Na drugiej patelni rozpuścić tłuszcz, dodać miód. Wrzucić osączone warzywa i obtoczyć w sosie. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekanymi zielonymi częściami kopru. Rybę i warzywa wyłożyć na półmisek, udekorować kawałkami cytryny.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp w jarzynach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł