Karp wigilijny w sosie


Składniki:
1 duży karp,
-2 marchewki,
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 szklanki miodu
2 łyżki octu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka migdałów w płatkach
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sprawionego i oczyszczoneg karpia umieścić na desce, a następnie podzielić na dzwonka za pomocą szerokiego noża. Marchewki, pietruszkę oraz zseler obrać i pokroić na kawałki. warzywa oraz głowę i płetwy karpia umieścić w garnku, zalać wodą. Dodać piprz i sól, zagotować. Po 30 min dodać pozostałe kawałki ryby i gotować do 20 min.
W osobnym garnku na małym ogniu zagotować miód, ciągle mieszając do czasy aż nabierze ciemnej barwy(uważać aby się nie skarmelizował). następnie do miodu wlać 1/2 szklanki bulionu z karpia i ocet. Zamieszać, po czym wsypać rodzynki i migdały w płatkach. Gotować jeszcze przez chwilę, mieszając sos łyżką, a następnie ściągnąć z ognia.
Kawałki karpia wyciągnąć delikatnie z bulionu(należy uważać, aby sie nie rozpadły) i ułożyć na owalnym talerzu. Następnie zalać je przygotowanym wcześniej sosem miodowym. Karpia podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa. Potrawę można udekorować plastrami cytryny i polać przed podaniem odrobiną soku z cytryny.
CZas przygotowania 80min
Ilośc porcji: 6

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Karp wigilijny w sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł