Karp Wigilijny


Składniki:
1 kg karpia
włoszczyzna
3 duże cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Karpia wymyj i natrzyj solą. Zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Zagotuj wywar z włoszczyzny, cebuli i przypraw. Do wody włóż wszystkie pozostałości z ryby, czyli głowę płetwy i ogon.
Karpia włóż do rondla i zalej ugotowanym i przecedzonym wywarem. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Gdy przestygnie wyjmij delikatnie rybę i wybierz ości.
Rybie kawałki ułóż w salaterce, przybierz ugotowanymi jarzynami, np. marchewką i pietruszką. Do wywaru dodaj cytrynę oraz cukier do smaku. Powoli zalej nim karpia. Smacznego

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Karp Wigilijny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł