Karp z masłem ziołowym


Składniki:
Karp z masłem ziołowym
1,5kg sprawionego karpia
2 rozmąconego jajka
1 szkl. bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju 1 łyżka masła
sól
sok z 1 cytryny
Masło ziołowe:
1/4 kostki masła śmietankowego
2 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki ulubionych posiekanych ziół
2 obrane, roztarte ząbki czosnku
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
zioła i plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Masło ziołowe:
Masło utrzyj, dodaj ser i zioła. Przypraw czosnkiem, solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj. Uformuj wałek i schłodź.
Karpia pokrój. Dzwonka posól, skrop sokiem z cytryny. Każdą porcję oprósz mąką, zanurz w jajkach i opanieruj w tartej bułce. Usmaż na oleju z masłem.
Masło ziołowe pokrój w plastry. Ułóż przy dzwonkach. Udekoruj ziołami oraz cytryną.
Smacznego.

 


2.5
Oceń
(8 głosów)

 

Karp z masłem ziołowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł