Karp z suszonymi jabłkami


Składniki:
 1 karp
 200 ml octu winnego
 100 ml jasnego piwa
 1 łyżka masła
 po 5 goździków, ziela angielskiego, ziaren pieprzu
 1 szkl. pokruszonego suchego chleba
 10 dag suszonych jabłek
 ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
 1 łyżeczka posiekanej bazylii
 cukier
 sól
 pieprz

Sposób wykonania:
Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić octem winnym, odstawić na 2 godziny.
W między czasie piwo podgrzać z dodatkiem masła i przypraw korzennych, wówczas dodać niego karpia razem z zalewą w której się moczył.
Dodać jeszcze chleb i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut.
Po tym czasie dodać sparzone wrzątkiem pokrojone jabłka, skórkę cytrynową oraz cukier do smaku.
Dusić ostanie 10 minut.

 


4.5
Oceń
(11 głosów)

 

Karp z suszonymi jabłkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł